Procena genetskog rizika za rak (Cancer screen test)

Cancer screen test je inovativni način za otkrivanje rizika nastanka naslednih oblika karcinoma. S obzirom na to da je zasnovan na modernoj tehnologiji, daje rezultate sa visokom preciznošću.

Neinvazivan je, a postupak testiranja veoma je jednostavan, pa svako može da se podvrgne ovom procesu. Upoznajte se sa tokom testiranja, značajem rezultata, svim njegovim benefitima i kontaktirajte naš stručan tim!

Šta je cancer screen test i kako se izvodi?

Verovatno ste do sada čuli za skrining raka dojke, materice, kao i druge oblike ranog otkrivanja raka. PAPA test i mamografija namenjeni za rano otkrivanje raka, kod naizgled zdravih osoba, samo su neki od njih. 

Cancer screen test je još inovativniji način da predupredite kancer, tako što ćete otkriti postojanje rizika od razvoja naslednog oblika karcinoma. Izvodi se veoma jednostavno, za svega par minuta, uzimanjem uzorka pljuvačke. 

U laboratoriji se zatim radi genetsko testiranje BRCA1 i BRCA2 gena, odnosno testiranje naslednih mutacija u njima, koje mogu dovesti do raka jajnika i karcinoma dojke. Osim toga, može se testirati i preko 70 gena koji su povezani sa nekoliko desetina vrsta naslednih karcinoma kod muškaraca i žena, uključujući karcinom prostate, rak debelog creva, rak jajnika, dojke i druge tipove karcinoma. 

Još jedna prednost ovog testa je što je dovoljno da ga uradite jednom u životu, jer se testiranjem analiziraju mutacije prisutne u svim ćelijama našeg tela.

Šta govore rezultati testa?

Cancer screen test sa tačnošću od čak 99,4% daje detaljne informacije o mutacijama u genima. Test može biti negativan i pozitivan. Pozitivni rezultati ne znače da imate rak, već da postoji verovatnoća da će se on razviti. Ako je mutacija potvrđena, na rezultatima ćete dobiti njenu tačnu lokaciju i vrstu. 

Za slučaj da mutacija nije potvrđena, vaš rizik za razvoj naslednog raka dojke, jajnika ili drugih organa je smanjen, ali mogućnosti i dalje postoji. U ovom slučaju, stručnjaci preporučuju zdrav način života i redovne preglede kod odabranog lekara.

Kako vam procena genetskog rizika za rak u poliklinici Aviva može pomoći?

Nakon što se testirate, znaćete da li ste potencijalno u riziku od različitih oblika karcinoma, te ćete samim tim moći da primenite preventivne mere, promenite način života i idete na ćešće skrining preglede uz konsultaciju sa lekarom. 

Tim poliklinike Aviva već dugi niz godina radi sa onkološkim pacijentima i primenjuje inovativne metode dijagnostike i lečenja. Uz naše dugogodišnje iskustvo, možete biti sigurni da je vaše zdravlje u pravim rukama. Za više informacija uvek nam se možete javiti putem kontakt forme ili nas posetiti u Bulevaru Nemanjića broj 12, u Nišu.

ZAKAŽITE PREGLED

Pregled ili kosultaciju sa nekim od naših lekara specijalista možete zakazati i na nekom od brojeva telefona.
+381 18 350 2771
+381 18 350 2778
+381 65 350 2771