Ultrazvuk abdomena

Ultrazvuk abdomena je jedna od najčešćih dijagnostičkih procedura koja se primenjuje kako bi se procenilo zdravlje unutrašnjih organa abdomena. Ova procedura koristi ultrazvučne talase koji se reflektuju od unutrašnje organe kako bi se stvorila slika organa, krvnih sudova i tkiva u stomaku i trbušnoj šupljini.

Kako se izvodi ultrazvučni pregled abdomena?

Ultrazvuk abdomena je neinvazivna, brza i bezbolna procedura. Pregled kreće tako što pacijenti leži na leđima, dok se specijalni gel nanosi na kožu stomaka. Zatim se ultrazvučnom sondom prelazi preko gela, pri čemu se stvaraju slike unutrašnjih organa na monitoru. Ultrazvučni pregled stomaka, poznat kao EHO abdomena, je dijagnostička procedura koja se koristi kod odraslih i dece radi vizualizacije unutarnjih organa u trbušnoj šupljini.

Kada je potrebno uraditi ultrazvučni pregled abdomena?

Klasičan ultrazvuk stomaka pruža detaljan pregled veličine i strukture organa u trbušnoj šupljini, uključujući jetru, slezinu, pankreas, žučni sistem (žučnu kesu i žučne puteve), bubrege i nadbubrežne žlezde. Ovom metodom se takođe može pregledati trbušni deo aorte, mokraćna bešika i prostata kod muškaraca.

Ultrazvuk stomaka se preporučuje  kod:

Prisustva bola u stomaku i/ili leđima
Mučnine, nadutosti i povraćanja
Naglog povećanja obima trbuha
Povreda u predelu trbuha
Nejasnih febrilnih stanja
Kao redovni pregled za procenu zdravlja unutrašnjih organa i praćenje stanja kod pacijenata koji boluju od hroničnih bolesti.

Takođe, ultrazvuk stomaka se može obavljati i u slučajevima koji nisu direktno vezani za tegobe u trbuhu, ali mogu biti uzrok bolesti drugih sistema i organa (kardiovaskularnog sistema, pluća, štitne žlezde, dojke itd.), ili su posledica oboljenja drugih sistema i organa. Ostali razlozi za obavljanje pregleda mogu biti gojaznost, pušenje, nasledne bolesti i slično.

Koliko traje ultrazvučni pregled abdomena i koja je priprema?

Procedura traje oko 30 minuta i obično nema neželjenih efekata. Pacijent se može vratiti svojim uobičajenim aktivnostima odmah nakon pregleda.

Priprema za ultrazvučni pregled abdomena može pomoći da se dobije što precizniji pregled unutrašnjih organa stomaka i trbušne šupljine.

U nastavku su navedeni koraci koje treba slediti kako bi se adekvatno pripremili za ovaj pregled. Ove instrukcije mogu se razlikovati u zavisnosti od vrste ultrazvuka koji se izvodi i vašeg zdravstvenog stanja:

Dan pre pregleda se preporučuje lagana ishrana. Poželjno je izbegavati tešku i masnu hranu i alkohol.

Tri sata pre pregleda ne bi trebalo jesti ništa, osim što se može popiti čaša vode ili drugih propisanih tečnosti.

U slučaju da uzimate neke lekove, važno je obavestiti svog lekara pre samog pregleda, jer neki lekovi mogu uticati na preciznost ultrazvuka.

Nemojte koristiti losion, kremu ili ulje na koži stomaka, jer to može ometati rad ultrazvučne sonde.

Preporučuje se da dođete na pregled nekoliko minuta ranije, kako biste imali dovoljno vremena da se opustite i pripremite za pregled.

U slučaju da se radi o pregledu abdomena u vezi sa pacijentima sa genitourinarnim problemima, pre pregleda može biti neophodno popiti vodu u velikim količinama, što će pomoći da se organi bolje vizualizuju.

Adekvatna priprema će pomoći da se dobije precizna dijagnostička slika unutrašnjih organa, a pacijent će se osećati opuštenije i sigurnije tokom celog postupka. Važno je pratiti uputstva svog lekara kako bi se osigurao što precizniji i efikasniji pregled.

Ukoliko imate simptome koji ukazuju na probleme sa unutrašnjim organima abdomena ili imate hroničnu bolest koja zahteva redovno praćenje stanja, preporučujemo Vam da se obratite našoj poliklinici i yakažete ultrazvučni pregled abdomena kako bi se odredilo vaše stanje i potencijalna terapija. Naši stručni timovi će vam pružiti kvalitetnu zdravstvenu uslugu i brinuće o vašem zdravlju.

ZAKAŽITE PREGLED

Pregled ili kosultaciju sa nekim od naših lekara specijalista možete zakazati i na nekom od brojeva telefona.
+381 18 350 2771
+381 18 350 2778
+381 65 350 2771