Spirometrija

pulmologija
Spirometrija je neinvazivna dijagnostička metoda koja omogućava brzo i tačno merenje količine vazduha  (plućni volumeni-ekspiratorni rezervni volumen, inspiratorni rezervni volumen, disajni volumen) koju osoba može da udahne i izdahe, kao i brzine (inspiratorni kapacitet, vitalni kapacitet) kojom se to može postići. Ovaj test može ukazati na niz različitih problema sa disanjem, uključujući astmu, hroničnu opstruktivnu bolest pluća (HOBP) i druge plućne bolesti.

Zašto izabrati spirometriju u Aviva poliklinici?

U Aviva poliklinici u Nišu, naš stručni tim lekara i medicinskih tehničara koristi najsavremeniju spirometrijsku opremu da bi pružio tačne i detaljne rezultate. Naš pristup je holistički, gde svakom pacijentu pristupamo sa pažnjom i strpljenjem, razumevajući njegove specifične potrebe.
Pored toga, obezbedili smo prijatan i komforan prostor u kojem pacijenti mogu biti opušteni tokom izvođenja testa. Naš cilj je da osiguramo da se svaki pacijent oseća sigurno tokom svake posete našoj poliklinici.

Kako se pripremiti za spirometriju?

Pre izvođenja spirometrije, pacijentima se savetuje da se odmore, ne konzumiraju teške obroke i izbegavaju pušenje, kofein i intenzivnu fizičku aktivnost nekoliko sati pre testa. Takođe, važno je obavestiti lekara o svim lekovima koje pacijent uzima, jer neki lekovi mogu uticati na rezultate testa.

Kako se izvodi spirometrija?

Testiranje spirometrije obično traje oko 15-20 minuta. Spirometrija se izvodi uz pomoć spirometra, gde se pacijentu postavlja čist usnik sa antibakterijskim filterom,dok se nos drži zatvorenim malom štipaljkom, kako bi se sprečila disajna funkcija ovog organa tokom testiranja. Pacijent je  zamoljen da duboko udahne, zatim snažno i brzo izdahe u cev spirometra. Test se ponavlja nekoliko puta kako bi se obezbedili tačni rezultati, uz praćenje instrukcija koje daje  specijalista pulmologije  tokom izvođenja testa.
Rezultati se analiziraju od strane našeg stručnog tima i upoređuju sa standardnim vrednostima u odnosu na starost i pol pacijenta. Pacijenti dobijaju rezultate, zajedno sa tumačenjem i savetima za dalje korake,koji su dostupni brzo i jasno  su objašnjeni.

Zaključak

Spirometrija je ključan korak u dijagnosticiranju i praćenju plućnih bolesti. U poliklinici  Aviva u Nišu, mi se ponosimo našom stručnošću, posvećenosti pacijentima i modernom opremom koja nam omogućava da pružimo najbolje moguće usluge. Pozivamo vas da nas kontaktirate i zakazate svoju spirometriju već danas.

ZAKAŽITE PREGLED

Pregled ili kosultaciju sa nekim od naših lekara specijalista možete zakazati i na nekom od brojeva telefona.
+381 18 350 2771
+381 18 350 2778
+381 65 350 2771