Stres ehokardiografski test

kardiologija
Stres ehokardiografija je neinvazivna dijagnostička metoda koja se koristi za procenu funkcionisanja srca pod fizičkim naporom. Ovaj test je od suštinskog značaja za detekciju koronarne bolesti srca – stanja koje može dovesti do srčanog udara.

Postupak počinje ehokardiografijom u mirovanju, što nam omogućava da vidimo kako vaše srce funkcioniše bez napora. Nakon toga, vaš srčani ritam, krvni pritisak i disanje se pažljivo prate dok lagano povećavate fizički napor tako što vozite stacionarni bicikl, a za to vreme lekar specijalista prati rad vašeg srca na ultrazvuku. Kada dostignete maksimalni nivo napora, ponovo se vrši ehokardiografija. Ove dve slike srca se zatim upoređuju kako bi se ocenilo kako vaše srce reaguje na stres.

Zašto izabrati polikliniku Aviva za stres ehokardiografski test?

U poliklinici Aviva, mi se ponosimo visokim standardima koje postavljamo u svemu što radimo. Naš tim stručnjaka, predvođen iskusnim kardiolozima, posvećen je pružanju bezbedne i efikasne dijagnostike.

Koristimo najsavremeniju opremu koja nam omogućava da dobijemo najpreciznije slike vašeg srca, omogućavajući nam da pravilno procenimo njegovu funkciju i otkrijemo bilo kakve abnormalnosti. Naša poliklinika je takođe dizajnirana da vam pruži ugodno i bezbrižno iskustvo tokom vašeg boravka.

Ko bi trebao da se podvrgne stres ehokardiografskom testu?

Stres ehokardiografija je preporučljiva za osobe koje:

  • Imaju simptome ili znakove koronarne bolesti srca, uključujući bol u grudima, otežano disanje, nesvesticu ili slabost
  • Su već dijagnostikovane sa bolešću srca i potrebno je praćenje njihovog stanja
  • Trebaju da se podvrgnu operaciji, a postoji rizik od komplikacija sa srcem
  • Imaju istoriju bolesti srca u porodici

Kako se pripremiti za stres ehokardiografski test?

Priprema za stres ehokardiografski test uključuje nekoliko jednostavnih koraka:

  • Obroci i napici: Iznenadni stres na prazan stomak može prouzrokovati nesvesticu, stoga preporučujemo lagani obrok nekoliko sati pre testa. Izbegavajte kofeinirane napitke i duvan najmanje 12 sati pre testa, jer mogu uticati na rezultate.
  • Lekovi: Obavestite lekara o svim lekovima koje trenutno uzimate. Možda će biti potrebno da prestanete da uzimate određene lekove dan pre testa, posebno ako mogu uticati na vaš srčani ritam.
  • Odeća i obuća: Nosite udobnu odeću i obuću za vežbanje, jer ćete u toku testa biti zamoljeni da vozite stacionarni bicikl.
  • Odmor: Pokušajte da se dobro naspavate noć pre testa, jer umor može uticati na vašu sposobnost da izdržite fizički napor.
  • Dolazak na vreme: Planirajte da stignete malo ranije kako biste imali vremena za opuštanje pre testa.

U poliklinici Aviva mi smo tu da vam pružimo najbolju moguću negu i podršku. Mi verujemo u transparentnost, profesionalizam i empatiju prema našim pacijentima. Bez obzira na vašu situaciju, možete biti sigurni da ćemo učiniti sve što je moguće da vam pružimo najkvalitetniju zdravstvenu zaštitu. Kontaktirajte nas danas da saznate više o stres ehokardiografskom testu ili da zakazete pregled.

ZAKAŽITE PREGLED

Pregled ili kosultaciju sa nekim od naših lekara specijalista možete zakazati i na nekom od brojeva telefona.
+381 18 350 2771
+381 18 350 2778
+381 65 350 2771