Biopsija dojke širokom iglom

Rano otkrivanje karcinoma dojke je od velike važnosti jer kada se otkrije u najranijim stadijumima, karcinom dojke je izlečiva bolest. Porast javljanja karcinoma dojke raste svuda u svetu pa i kod nas i zato je neophodno na vreme obavljati preventivne preglede kao što su standardni ultrazvuk dojki i aksila, mamogrfija i magnetna rezonanca.

Ukoliko mamogrfija, magnetna rezonanca i ultrazvuk dojki i aksila pokažu suspektnu promenu, neohodno je uraditi biopsiju dojke širokom iglom, koja se takođe naziva i core biopsija. Danas core biopsija igra veliku ulogu u ranom otkrivanju karcinoma dojke a samim tim i u sprečavanju progresije bolesti i eventualnog fatalnog ishoda.

Šta je Biopsija dojke širokom iglom (Core biopsija)?

Core biopsija ili biopsija dojke širokom iglom je neizostavna dijagnostička procedura koja se radi u cilju postavljanja što preciznije dijagnoze. Proceduru izvodi radiolog uz pomoć široke igle i ultrazvuka, kada postoje suspektne promene u dojci.

Ova metoda je najpreciznija od svih radioloških metoda jer je od velikog značaja u samom terapijskom postuptuku, dajući nam uvid u patohistološki tip tumora (PH analiza), pre svega u to da li je promena benigna ili maligna.

Zatim se, ukoliko je promena maligna, pacijentu određuju preciznije imunohistohemijske analize (osetljivost na hormone, HER2 status, faktor rasta ki67) kako bismo što bolje pristupili lečenju.

U poliklinici Aviva u Nišu, core biopsiju izvode naši vrhunski radiolozi sa višegodišnjim iskustvom.

Kako se izvodi core biopsija?

Pacijenti ne bi trebali da budu zabrinuti zbog ove procedure jer je biopsija dojke širokom iglom bezbedna i bezbolna radiološka dijagnostička metoda.

Procedura počinje tako što se na mestu pravljenja incizije za prolaz igle prvobitno aplikuje lokalni anestetik tankom iglom, a zatim se uvodi široka igla pod navođenjem ultrazvuka i uzimaju se dva ili tri uzorka za patohistološki pregled.

Sam postupak traje kratko i rezultati se dobijaju za svega par dana. Iako je sama procedura bezbolna, moguće je da ćete osetiti blagi pritisak pri ubodu igle. Rizici i komplikacije za ovaj postupak su na minimalnom nivou, ali treba napomenuti da moguće komplikacije pri izvođenju core biopsije postoje, kao što su stvaranje hematoma ili slabo krvarenje. Ipak, takve komplikacije se jako retko javljaju.

Core biopsija ili hirurška biopsija dojke?

Postoje bitne razlike između otvorene hirurške biopsije dojke i biopsije dojke širokom iglom, a za pacijente je pre svega bitno da je core biopsija manje invazivna i manje bolna procedura.

Ono što ih takođe razlikuje jeste samo vreme potrebno za izvođenje procedure jer core biopsija traje dosta kraće i takođe ne ostavlja trajne tragove na koži, za razliku od klasične biopsije, posle koje ostaju ožiljci.

Takođe, core biopsija vođena ultrazvukom ne izlaže pacijenta nekakvom štetnom zračenju. Izuzeto je precizna jer je ceo postupak pomeranja igle pod kontrolom ultrazvuka.

Priprema pacijenta za Core biopsiju

Pri izvođenju biopsije dojke širokom iglom obično nikakva specijalna priprema pacijenta nije potrebna. Neophodno je obaviti pregled lekara specijaliste (hematologa) jedino ukoliko analiza krvi ukaže da postoje poremećaji koagulacije kako bi sam radiološki dijagnostički postupak bio bezbedan.

Važno je napomenuti lekaru ukoliko imate alergiju na bilo kakav lek pre početka same procedure.

Šta nakon Core biopsije širokom iglom?

Nakon izvedene procedure neophodna je blaga pošteda od intenzivnih fizičkih napora kako bi se sprečio nastanak komplikacija. Nakon intervencije, mesto zahvata treba hladiti hladnim oblogama, a u slučaju pojave bola uzeti analgetik.

Ukoliko dođe do pojave komplikacija, kao što su pojava jakog bola ili otoka, neophodno je obratiti se lekaru.

ZAKAŽITE PREGLED

Pregled ili kosultaciju sa nekim od naših lekara specijalista možete zakazati i na nekom od brojeva telefona.
+381 18 350 2771
+381 18 350 2778
+381 65 350 2771